Friday, August 21, 2015

Gewonden na schoten in Thalys Amsterdam-Parijs

Een gewapende man heeft op een Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs twee mensen verwond. Onmiddellijk na zijn daad werd hij opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van de Franse spoorwegen vanavond meegedeeld. Volgens La Voix du Nord werd de schutter overmeesterd door drie passagiers in de hogesnelheidstrein. Onder de gewonden zijn geen Nederlanders, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Thalys vertrok om 15.17 uur uit Amsterdam. Het gaat om de trein met het nummer 9364, die om 18.35 uur in Parijs aan had moeten komen. Volgens een woordvoerster van Thalys opende de dader omstreeks 17.50 het vuur, een half uur nadat de trein station Brussel-Zuid/Midi had aangedaan. Dat was de laatste stop voor Parijs.

Op het moment van de schietpartij reed de trein bij het plaatsje Oignies. Dat ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Arras, waar de trein vervolgens naartoe werd geleid. La Voix du Nord schrijft dat de schutter in het bezit van een Kalasjnikov was. Kort na 18 uur werd de man opgepakt door de politie. 

Volgens de Franse nieuwssite werd de gewapende man, een naar verluidt 26-jarige man van Marokkaanse afkomst, overmeesterd door twee Amerikanen en een Brit die ook in de hogesnelheidstrein zaten. Een woordvoerder van het Amerikaanse Korps Mariniers, USMC, laat aan ABC weten dat het inderdaad om twee Amerikaanse burgers gaat, maar weet niet of het om militairen handelt.

Het drietal zou hebben gehoord hoe de man op het toilet zijn geweer doorlaadde. De Franse nieuws siteFrance Info meldt dat één van de gewonden een Amerikaanse militair is, terwijl een ander een man van Britse komaf is. Volgens de prefect van het politiedepartement Pas-de-Calais is slechts één van de mensen gewond geraakt door een of meerdere kogels. Het tweede slachtoffer werd verwond door een mes. 

Over de identiteit en de motieven van de dader is nog niets bekend. Volgens La Voix du Nord zou hij meerdere vuurwapens en tenminste één mes bij zich hebben gehad. Bij zijn overmeestering zou de man zelf ook gewond zijn geraakt, maar wel bij bewustzijn zijn gebleven.

Leren artikle HIER

Schiedam, INC News - 21/08/2015 - via AD

No comments:

VK